Cookie Consent by Privacy Policies Zakaj moramo uživati prehransko vlaknino? - Fitline  

Zakaj moramo uživati prehransko vlaknino?

Zakaj moramo uživati prehransko vlaknino?

Dandanes prehransko vlaknino poznamo že vsi in večina se nas zaveda, da je ta koristna za naše zdravje in zato zaželena v naši prehrani. Kljub temu pa marsikdo še vedno ne ve, kako vlaknina pravzaprav učinkuje v črevesju in da izraz ‘prehranska vlaknina’ označuje mnogo različnih spojin, ki imajo posledično tudi različne fiziološke učinke v našem telesu. 

Prehranska vlaknina je opredeljena kot del rastlinskega materiala, ki je odporen na razgradnjo s človeškimi encimi in vključuje skupek različnih polisaharidov (ogljikovih hidratov) in kompleksni polimer lignin. V osnovi prehransko vlaknino delimo na v vodi netopno in topno vlaknino. 

⇒NETOPNE VLAKNINE: 

Netopna vlaknina učinkuje tako, da z draženjem sluznice debelega črevesja sproži izločanje sluzi in vode, kar naredi blato mehkejše in obilnejše, hkrati pa izzove krčenje črevesja, kar pospeši prehod vsebine skozi debelo črevo. Netopno vlaknino v večjih količinah najdemo v polnozrnatih živilih, oreščkih in semenih. 

⇒VODOTOPNE VLAKNINE:

Mehanizem delovanja v vodi topne vlaknine pa temelji na njeni sposobnosti zadrževanja vode, s katero lahko tvori gel ali viskozno tekočino in prav tako pripomore k lažjemu odvajanju blata. S topno vlaknino se hranijo (fermentirajo) koristne bakterije v našem črevesju (prebiotični učinek), pri čemer nastajajo plini in kratkoverižne maščobne kisline. Ena izmed teh je butirat, ki predstavlja pomemben vir energije za celice debelega črevesja (kolonocite). Med topno vlaknino uvrščamo vse od β-glukanov (ovseni kosmiči), različnih gumijev, vlaknin indijskega trpotca (psilliuma), pektina (jabolka, citrusi, korenček, sladek krompir…), inulina (cikorija, topinambur), glukomananov (rastlina konjac – širataki oz. čudežne testenine), fruktooligosaharidov (česen, čebula, pšenica, artičoke idr.), galaktooligosaharidov (stročnice in oreščki) in  rezistentnega škroba  (zelene banane). 

⇒ Za najučinkovitejšo vlaknino pri uravnavanju prebave so se glede na raziskave izkazale vlaknine indijskega trpotca (psiliuma). Za razliko od preostalih topnih vlaknin, te vlaknine v črevesju ne fermentirajo in zato ohranijo strukturo gela z vezano vodo skozi celotno debelo črevo. Na ta način omehčajo trdo blato in izboljšajo pogostost opravljanj velike potrebe. Obenem so vlaknine psiliuma lahko koristne pri lajšanju driske, saj z oblikovanjem gela pomagajo normalizirati obliko blata in lahko učvrstijo tekoče blato.

Vlaknine, za katere pa je največ kliničnih dokazov o prebiotičnem delovanju, pa so inulin in galakto- ter frukto- oligosaharidi. 

⇒Kaj je torej skrivnost prehranske vlaknine?

Zadosten vnos prehranske vlaknine pripomore k normalni črevesni funkciji in je pomemben zaradi zaradi prebiotičnega učinka – stimulira rast in aktivnost koristnih bakterij v našem črevesju.

Naša mikrobiota je vpletena v delovanje tako imunskega kot živčnega sistema, pomembna pri zaviranju razrasta potencialno patogenih mikroorganizmov v našem črevesju, pomaga pri prebavi hrane in tudi drugih funkcijah, zato je pomembno, da s prehrano poskrbimo tudi za njen dobrobit! 

Se vrtite v začaranem krogu različnih diet? Ste zmedeni zaradi vseh nasprotujočih si informacij glede prehrane, ki jih berete na spletu? Jeste zdravo, ste aktivni, pravih rezultatov pa ni?

Za vas smo pripravili tri pakete prehranskega svetovanja, ki zajemajo poglobljeno obravnavo vaših prehranskih navad in vam omogočajo, da dosežete popolno svobodo v prehranjevanju. Kliknite na povezavo za več informacij: PREHRANSKO SVETOVANJE

Pripravila: Katja Zabukovec, Študentka magistrskega programa Prehrana na Biotehniški fakulteti