Se moraš pretegniti?

Mačka - končni

Poznate ta občutek, ko je vse kar morate storiti le to, da se pretegnete? Pa naj bo to zjutraj, zvečer, po daljši vožnji ali sedenju na letalu. Na kratko vam bom predstavila nekaj razteznih vaj, ki jih lahko izvajate kjerkoli. S temi vajami pa se bo dvignil tudi nivo energije, počutje pa bo enostavno odlično.

  1. “Strešica”

Raztezna vaja izhaja iz joge, s katero raztezamo zadnje stegenske mišice, podaljšamo ahilovo tetivo in zravnamo  hrbtenico. Vse raztezne vaje moramo delati zelo počasi, pomembno pa je tudi pravilno in sproščeno dihanje.

Začetni položaj je v položaju sklece (opora na dlaneh, komolci rahlo pokrčeni, poravnana hrbtenica in medenica, stopala na tleh). Pazimo, da je naš ramenski obroč tik nad zapestji in nato potisnem medenico nazaj in navzgor v diagonalo. Kolena imamo ves čas iztegnjena, pete in ramena pa čimbolj potiskamo k tlom. Vajo lahko izvajamo tudi dinamično v gibanju, da se vračamo vedno nazaj v začetni položaj (položaj sklece).

  1. Odkloni vstran

Vajo izvajamo tako, da trup nagnemo najprej v eno in nato še v drugo stran, ter s tem raztegujemo boke in stranske trebušne mišice. Stopala imamo v širini ramen, dvignemo levo roko in jo peljemo čez glavo v nasprotno (desno) stran. Ves čas težo razporejamo na obe stopali. Vajo delamo izmenično na vsako stran in počasi.

  1. “Bojevnik”

Vaja, s katero delamo raztezne vaje in hkrati vaje za stabilizacijo, saj moramo paziti na naše ravnotežje. Raztezamo trebušne mišice, sprednje stegenske in prsni koš. Položaj vam bo bolj znan kot izpadni korak.

Vajo izvedemo tako , da stopimo velik korak z eno nogo naprej, koleno zadnje noge je čimbolj iztegnjeno in peta potiska čimbolj proti tlom. Stopala so obrnjena naravnost naprej. Roki dvignemo v vzročenje in trup rahlo nagnemo nazaj. Isto ponovimo še z drugo nogo.

  1. “Mačka”

Imate težave s hrbtom? Čutite pritisk v hrbtenici po napornem dnevu?Ta položaj bo naravnost odličen za vaš pretok krvi in boljšo mobilnost v hrbtenici.

Vajo izvajamo tako, da se postavimo v položaj kleka (boki tik nad koleni, ramena tik nad zapestji – na vse štiri) in poravnamo hrbtenico. Glavo čimbolj upognemo navznoter proti naši medenici in s tem naredimo grbo, nato pa izbočimo hrbet in pogledamo navzgor.  Dihamo počasi in sproščeno.

  1. “Objemi kolena”

Ta vaja je odlična za začetek in zaključek našega dneva in jo lahko izvajamo tudi v postelji.

Vajo izvedemo tako, da ležimo na hrbtu in primaknemo kolena čimbolj k sebi, ter jih objamemo. Zamižimo in sproščeno ter počasi dihamo.

Če ne veš kako se pravilno raztegniti, se prijavi na brezplačen posvet in trening. Na posvetu ti bom svetovala kako pravilno trenirati in kako se pravilno raztegniti. Enostavno izpolni obrazec, mi pa te bomo poklicali in se dogovorili za termin.


monika png

Avtorica članka: MONIKA TOPOLNIK

Monika je študentka Fakultete za šport ter vzporedno še smeri na področju Velnesa. Poleg tega je tudi licencirana AFP osebna trenerka in izkušena tekaška trenerka. Je zagrizena vsestranska športnica, bivša profesionalna plesalka jazz-baleta ter hiphopa. Zelo rada kuha in peče ter odkriva nove specialitete, ki so zdrave in okusne. Samo sebe smatra kot zelo energično, pozitivno in vedno nasmejano motivatorko.

Komentarji