Cookie Consent by Privacy Policies Katera prehranska dopolnila priporočamo >> - Fitline  

Katera prehranska dopolnila priporočamo >>

Katera prehranska dopolnila priporočamo >>

Želite podpreti svoje zdravje oz. izboljšati svoje sposobnosti s prehranskimi dopolnili? Ste se znašli v dilemi, če je prehranska dopolnila sploh smiselno jemati ali je vse skupaj le marketinška poteza?

Odgovor na to vprašanje je ‘DA’. Uživanje prehranskih dopolnil vam lahko koristi, a je pomembno, da pred nakupom najprej dobro opredelite vaše cilje:

  • ali je to okrepitev oz. izboljšanje splošnega zdravja,
  • povečanje zmogljivosti in performansa pri različnih športnih aktivnostih ali pa morda
  • obogatitev vaše diete, katera se vam zdi pomanjkljiva z vitamini in minerali?

Vsako dopolnilo ima svoj specifičen namen in medtem, ko bo lahko nekemu posamezniku določeno dopolnilo koristilo (v skladu z njegovimi cilji oz. zdravstvenimi težavami), bo lahko drugemu prineslo več škode kot koristi. V primeru, da je neko dopolnilo popularno in ga tako rekoč ‘jemljejo vsi’, nikakor ne pomeni, da ga potrebujete tudi vi. Iz tega vidika se je smiselno prej posvetovati s prehranskim svetovalcem, ki vam bo glede na vaše cilje in potrebe svetoval pri ustrezni izbiri prehranskih dopolnil. 

Medtem, ko je uporaba večine prehranskih dopolnil za zdrave posameznike, ki uživajo mešano prehrano in so zmerno aktivni povsem odveč, pa le obstaja nekaj izjem, za katere se uporaba močno priporoča.

⇒ VITAMIN D:

Ena izmed teh je vitamin D, za katerega je bilo tudi v slovenski populaciji v okviru obsežne nacionalne raziskave Nutrihealth ugotovljena zaskrbljujoča razširjenost nezadostne preskrbljenosti in pomanjkanja (Hribar in sod., 2020).

Za zadostitev potreb po vitaminu D je ključna zadostna izpostavljenost soncu, zato je problematično predvsem podaljšano jesensko-zimsko obdobje (od novembra do aprila), v katerem se dodatek vitamina D močno priporoča. Izključno s prehrano potrebam po vitaminu D ne moremo zadostiti.

Vitamin D je pomemben za izgradnjo in ohranjanje zdravih in močnih kosti, saj pomembno prispeva k absorpciji kalcija iz črevesja, poleg tega pa igra pomembno vlogo pri regulaciji imunskega sistema in je vpleten v mnoge fiziološke procese v našem telesu. Ne samo, da pomanjkanje vitamina D negativno vpliva na naš skeletni sistem, pač pa povečuje tveganje tudi za razvoj in napredovanje številnih civilizacijskih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom, avtoimunimi boleznimi in rakom (Zmijewski, 2019).

⇒ MAGNEZIJ:

Izmed mikrohranil je smiseln tudi dodatek magnezija. Kljub temu, da se magnezij nahaja v nemalo živilih, pa raziskave opozarjajo na veliko razširjenost njegovega pomanjkanja. To je lahko posledica več dejavnikov, med drugim tudi povečanega vnosa procesirane hrane, ki pa je osiromašena z mikrohranili. Magnezij sodeluje pri več kot 300 encimskih reakcijah in je nepogrešljiv za mnoge fiziološke funkcije v našem telesu, njegov nezadosten vnos pa se povezuje s številnimi kroničnimi boleznimi (DiNicolantio J.J. in sod., 2018). 

⇒ OMEGA 3:

Tretje dopolnilo, katerega jemanje se vam prav tako lahko obrestuje, so dolgoverižne omega-3 maščobne kisline (kombinacija EPA+DHA). Slednje se lahko pohvalijo s protivnetnim delovanjem, ugodnim vplivom na zdravje srca, lahko stimulirajo mišično proteinsko sintezo in preprečujejo upad mišične mase pri starejših ter splošno upočasnjujejo procese staranja (npr. upad miselnih funkcij) (Gammone in sod., 2019; Witte in sod.,2014).  

Tudi druga dopolnila vam lahko koristijo, a se pred uporabo dobro pozanimajte o njihovi učinkovitosti.  Od športnih dopolnil z zadostnimi kliničnimi dokazi za učinkovitost so kreatin, beta alanin, kofein, nitrati, beta-hidroksi-beta-metilbutirat (HMB) in soda bikarbona (Peeling in sod., 2019; Santesteban Moriones in Ibáñez Santos, 2017). Po drugi strani vam lahko pri prebavnih težavah koristijo probiotiki, pri izločitvi mlečnih izdelkov je smiselno dodajanje kalcija, pri veganski dieti je nujen dodatek vitamina B12 itd. V nobenem primeru pa se ne poslužujte dodatkov za izgubo telesne teže ali pospešeno topljenje maščobe. 

Dodatkov na trgu tako ne primanjkuje in ti vam brez dvoma lahko koristijo – v primeru, da jih uporabljate premišljeno.  Nikakor pa niso prehranska dopolnila ‘čudežni dodatki’, ki bodo rešili vaš pomanjkljiv trening ali slabe prehranske navade. Pri nakupu dopolnil bodite pozorni tudi, da so dobre kakovosti. Priporočljivo je, da kupujete dopolnila dobro poznanih oz. preverjenih proizvajalcev. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da dopolnilo ne vsebuje navedenih učinkovin oz. jih ne vsebuje v navedenih količinah, v najslabšem primeru pa so dopolnila kontaminirana s snovmi, ki predstavljajo tveganje za naše zdravje. 

Pripravila: Katja Zabukovec, Študentka magistrskega programa Prehrana na Biotehniški fakulteti

VIRI

  • DiNicolantio J.J., O’Keefe J.H., Wilson W. 2018. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart, 5,1: e000668, doi: 10.1136/openhrt-2017-000668
  • Gammone M.A., Riccioni G., Parrinello G., D’Orazio N. 2019. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: benefits and endpoints in sport. Nutrients, 11,1: 46, doi: 10.3390/nu11010046
  • Hribar M., Hristov H., Gregorič M., Blaznik U., Zaletel K., Oblak A., Osredkar J., Kušar A., Žmitek K., Rogelj I., Pravst I. 2020. Nutrihealth Study: Seasonal variation in vitamin D status among the Slovenian adult and elderly population. Nutrients, 12,6: 1838
  • Peeling P., Castell L. M., Derave W., de Hon O., Burke L.M. 2019. Sports foods and dietary supplements for optimal function and performance enhancement in track-and-field athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 29,2: 198-209
  • Santesteban Moriones V., Ibáñez Santos J. 2017. Ergogenic aids in sport. Nutrición Hospitalaria, 34,1, 204-215 
  • Witte A.V., Kerti L., Hermannstädter H.M. Fiebach J.B., Schreiber S.J., Schuchardt J.P., Hahn A., Flöel A. 2014. Long-chain omega-3 fatty acids improve brain function and structure in older adults. Cereb Cortex, 24, 11: 3059-3068
  • Zmijewski M.A. 2019. Vitamin D and human health. International Journal of Molecular Sciences, 20,1: 145, doi: 10.3390/ijms20010145