Cookie Consent by Privacy Policies Kaj so hiperpalatabilna živila? - Fitline  

Kaj so hiperpalatabilna živila?

Kaj so hiperpalatabilna živila?

Ste že slišali za hiperpalatabilna živila? Če vam je slednji izraz mogoče malo manj blizu, pa so vam zagotovo bližje živila, katera ta izraz predstavlja.

Hiperpalatabilna živila so živila, ki vsebujejo kombinacijo:

  • maščobe in soli,
  • maščobe in sladkorjev,
  • ogljikovih hidratov (škroba) in soli
  • ali kombinacijo vseh naštetih. 

To so živila, katerim pravimo, da so ‘za prste obliznit’ in pri katerih nam običajno že ob enem grižljaju popustijo vse zavore in se le stežka ustavimo, da ne dokončamo celega pakiranja.

Verjetno imate zdaj že malo boljšo predstavo, za katera živila gre – to so piškoti, razne slaščice, čokolada, pica, čips in drugi slani prigrizki, biskviti, burgerji ipd.

Kombiniranje prej omenjenih sestavin proizvajalci danes močno izkoriščajo pri zasnovi živil, saj s tem živila postanejo pretirano (hiper) palatabilna oz. okusna in imajo drogam podoben ‘zasvojitveni’ učinek. S tem pa si proizvajalci zagotovijo veliko potrošnjo njihovih izdelkov.

Veliko uživanje hiperpalatabilnih živil sčasoma povzroči zmanjšano odzivnost v nekaterih komponentah našega nagrajevalnega sistema – dela možganov, ki je odgovoren za dojemanja užitka in nagrade. Natančneje pride do zmanjšanega prenosa dopamina in zmanjšane ravni dopaminskih receptorjev.

Kaj to pomeni? To pomeni, da za isto količino užitka, katerega smo bili prej deležni ob uživanju nekega živila, potrebujemo sčasoma vedno večjo količino živila.

Hiperpalatabilna hrana prav tako spodbuja kompulzivno hranjenje in lahko ‘preslepi’ signale, ki uravnavajo naš apetit ter posledično hitro vodi v prenajedanje. Zato takrat, ko tovrstne hrane ne boste morali nehati jesti, nikakor ne bodite preveč jezni nase, češ da nimate samokontrole, saj je bila ta hrana načrtno zasnovana na tak način, da se ji ne morete upreti!

Medtem, ko nam le občasno uživanje take hrane ne bi smelo delati večjih težav, pa se lahko ob njenem pretiranem uživanju hitro znajdemo v začaranem krogu, ko po tej hrani nenehno hrepenimo in se nikoli ne počutimo potešeni, to pa žal pogosto vodi v prekomerno telesno maso ali debelost.

Pripravila: Katja Zabukovec, Študentka magistrskega programa Prehrana na Biotehniški fakulteti