Cookie Consent by Privacy Policies Kaj pomeni uravnotežena prehrana - Fitline  

Kaj pomeni uravnotežena prehrana

Kaj pomeni uravnotežena prehrana

Prehrana je proces, ki zagotovi telesu hranila, ki jih potrebuje za rast in zdravje. Uživanje hranilno bogate hrane je izjemnega pomena, če želimo telesu zagotoviti zdravje in dobro delovanje ter možnost borbe proti morebitnim boleznim. Večino hranil dobimo iz makrohranil vendar ne smemo pozabiti tudi na mikrohranila.

⇒ MAKROHRANILA

Obstajajo tri makrohranila, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje in energijo. To so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Vsako od treh makrohranil je pomembno in ga telo potrebuje v relativno velikih količinah za ustrezno rast in delovanje.

MIKROHRANILA
Vitamine in minerale, ki jih imenujemo mikrohranila telo potrebuje v manjših količinah kot makrohranila, a še vedno so nujno potrebna za optimalno delovanje telesa. Pri otrocih so pomembna tudi za rast in razvoj.

Ker se makrohranil potrebuje več kot mikrohranil, lahko na mikrohranila hitro pozabimo kar pa lahko vodi v resne posledice. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da pomanjkanje vitaminov in mineralov lahko vodi v bolezni kot so anemija (pomanjkanje železa) ali osteoporoza (pomanjkanje vitamina D).

Večino vitaminov in mineralov dobimo iz rastlin. Rastlinski viri prehrane so različnih barv kar nakazuje na različno vsebnost vitaminov.

🍊 Oranžna  barva pomeni vsebnost vitamina A

🫐 Vijolična barva pomeni vsebnost antioksidantov

🥦 Zelena barva pomeni vsebnost vitamina K in železa

🍎 Rdeča barva pomeni vsebnost vitamina C

Najbolje je izbirati čim bolj raznolike barve sadja in zelenjave, da dobimo vsa mikrohranila. Točna količina mikrohranil je za vsakega posameznika drugačna ampak v kolikor uživate uravnoteženo prehrano, ki zajema tako rastlinske kot živalske vire, boste zaužili dovolj mikrohranil in prehranskih dodatkov ne potrebujete. V primeru, da ne uživate živalskih izdelkov, je priporočljivo uživati dodatek vitamina B12.

Se vrtite v začaranem krogu različnih diet? Ste zmedeni zaradi vseh nasprotujočih si informacij glede prehrane, ki jih berete na spletu? Jeste zdravo, ste aktivni, pravih rezultatov pa ni?

Za vas smo pripravili tri pakete prehranskega svetovanja, ki zajemajo poglobljeno obravnavo vaših prehranskih navad in vam omogočajo, da dosežete popolno svobodo v prehranjevanju. Kliknite na povezavo za več informacij: PREHRANSKO SVETOVANJE