Cookie Consent by Privacy Policies 3 osnovni napotki za uspešno izgubo telesne mase - Fitline  

3 osnovni napotki za uspešno izgubo telesne mase

3 osnovni napotki za uspešno izgubo telesne mase

Bliža se poletje in čas, ko bo veliko ljudi zajela panika – treba bo v kopalke.

Žal se večina posameznic izgube telesne mase loti napačno, npr:

 • drastično zmanjšanje kalorij
 • ukinitev ogljikovih hidratov
 • ukinitev vseh sladic in hrane “za dušo”
 • razni detoxi, čiščenje jeter in podobne ŠKODLJIVE zadeve

Vse to vodi v slab odnos do hrane in lahko tudi do motenj hranjenja. Poleg vsega pa pripomore k pridobivanju kilogramov na dolgi rok. Če ste eni tistih, ki se vsak leto lotevate hujšanja, vam toplo priporočam, da si preberete spodnji članek saj je povzeto vse kar potrebujete za zdravo, predvsem pa bolj prijetno in uspešno izgubo telesne maščobe.

Najpomembnejša stvar je, da si naredite plan. Plan kaj boste jedli, kdaj boste jedli in kako se boste odzvali v nepredvidljivih situacijah.

1. KAJ JESTI

Napišite si seznam živil, ki jih imate radi. Upoštevajte seveda, da bolj kot so živila hranilna, lažje in hitreje boste izgubili kilograme. Namreč prigrizki kot so rogljički, čokoladice (tudi “zdrave”) nimajo kaj dosti hranil in so posledično nenasitne kar vam v času izgubljanja telesne mase ne bo koristilo. Torej jesti je potrebno pravo, nepredelano hrano v 80%, ostalih 20% pa naj bo tiste hitre hrane, ko nimate časa, volje ali pa vam enostavno paše junk 🙂

Kako si pripravite jedilnik in kakšne so ustrezne količine? Vaši glavni obroki naj izgledajo tako, da krožnik zajema žita (četrtina krožnika), beljakovine – meso, ribe, stročnice ali mlečne izdelke kot so skyr, skuta ali grški jogurt (četrtina krožnika). Druga polovica krožnika naj bo rezerivrana za sadje in zelenjavo.

POMEMBNO: z beljakovinami si boste zagotovili dolgotrajno sitost (vsaj 20g beljakovin na obrok). S sadjem in zelenjavo si boste zagotovili volumen – torej obrok bo zgledal velik in vas bo temu primerno tudi nasitil. Z žiti pa boste poskrbeli za energijo in poln okus obroka. V kolikor obrok nima maščob lahko dodate še malo semen, mletih oreščkov ali avokado.

Zagotovite si 3 glavne obroke na tak način in eno dodatno malico. Primer jedilnika:

 • ZAJTRK: ovseni kosmiči, grški jogurt, sadje in semena
 • KOSILO: kuhan krompir, pečen piščanec, bučke in olje za pripravo
 • MALICA: kefir in sadje
 • VEČERJA: polnozrnata štručka, jajca, paradižnik ali druga zelenjava

2. KDAJ JESTI?

Pri prehrani je zelo pomembna rutina oziroma sistem. Če ni sistema, se hitro zgodi, da več ur ne jemo in se posledično lotimo neprimernih prigrizkov ali pa obroke spuščamo in pojemo preveč popoldan in zvečer. Obroke si razporedite približno tako:

 • zajtrk ob 8h
 • kosilo ob 12h
 • malica ob 16h
 • večerja ob 19h.

Predvsem spremljajte svoj apetit. Če ob 8h še niste lačni potem imejte prvi obrok malo kasneje. Nikakor pa se spuščajte dopoldanskih obrokov v upanju, da si “prihranite” več hrane za zvečer. To je odličen način za večerno prenajednje.

3. KAKO SE PRIPRAVITI NA NEPREDVIDLJIVE SITUACIJE?

Žal ne moremo imeti plana za vsak dan zato je pomembno, da smo pripravljeni na dneve, ko se kaj nepričakovanega zgodi in nimamo časa za obrok. Za take primere imejte s seboj vedno kakšen prigrizek kot so oreščki, beljakovinska tablica ali sadje. Če se vam zgodi nepričakovan sestanek, odhod na daljšo pot itd – si privoščite prigrizek iz torbice in tako preprečite grozno lakoto, ki bi se sicer zgodila in posledično lahko vodila v prenajedanje.

Pripravila: Ana Šink, licencirana prehranska svetovalka