Najljubši zimski recepti za kosila trenerke Monike

Najljubši zimski recepti za kosila trenerke Monike

Čeprav pozimi tržnice niso tako bogato založene z raznovrstno svežo hrano kot poleti, imamo tudi v zimskih mesecih na voljo precej zdravih sezonskih živil, ki jih lahko vključimo v jedilnike.

Zimska zelenjava je zdrava, polna vitaminov in mineralov, dviguje odpornost imunskega sistema in preprečuje okužbe, še posebno v času širjenja prehladov in gripe.  Zelenjava nas nahrani s potrebnimi vitamini C, A, E, in minerali, kot so magnezij, selen, železo, cink (zelje, repa, pesa, ohrovt, sadje).

Pozimi ne pozabimo na česen, ki je pri mojih receptih nepogrešljiva sestavina. To vsestransko živilo je pravi naravni antibiotik. Učinkuje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam, kot so na primer vnetja v prsnem košu, nahod, gripa, vnetje ušes in vnetje ustne votline, blaži pa tudi herpes. Podobno učinkujejo čebula, por, šalotka in drobnjak.

Okusne in zdrave zimske zelenjavne sorte, ki popestrijo naše jedilnike so še brokoli, ohrovt, korenje, brstični ohrovt, rdeče, belo in zeleno zelje. Pomembno je, da ta živila ne kuhamo predolgo, saj bomo samo s kratkim časom kuhanja ohranili njihove pomembne hranilne snovi.

  1. CVETAČNA ZLOŽENKA S PIŠČANCEM IN ZELENJAVO

Sestavine:

  • pol glave cvetačecvetača
  • jajce
  • file piščanca
  • 2 srednje velika korenja
  • strok česna
  • čebula
  • polovica rjavega fižola v konzervi
  • parmezan

⇒Postopek
Cvetačo v multipraktiku zmiksamo na riževo teksturo. Piščanca in korenje narežemo na majhne koščke. Vse skupaj stresemo v eno posodo v katero damo še jajce, nariban parmezan in odcejen fižol. Pečico segrejemo na 180 stopinj, pekač, v katerem bomo pekli pa obložimo s peki papirjem. Začinimo po želji. Pečemo približno 60 minut, po želji dodamo še malo sira, grški jogurt ali kislo smetano in na koncu zloženko zapečemo (10min na 200 stopinj).

  1. PIŠČANEC S KORENČKOM IN KALČKI, KISLO ZELJE

Sestavine:

  • file piščanca
  • 2 srednje velika korenčka
  • sojini kalčki
  • kislo zelje
  • balzamični kis
  • jušna osnova/kocka
  • strok česna
  • začimbe

Postopek

Piščanca najprej popečemo na čebuli, česnu in kokosovi maščobi. Dodamo mu različne začimbe, na koščke narezan korenček in sojine kalčke. Prelijemo z balzamičnim kisom in dušimo 2 minuti. Vse skupaj prelijemo z jušno osnovo (ali 1/3 jušne kocke). V majhni kozici skuhamo kislo zelje, ki ga prav tako dušimo v jušni osnovi (ali drugi 1/3 kocke). Kot prilogo lahko posrežemo še mešano solato.

  1. PIŠČANJČJA ROLADA S ŠPINAČO in BRSTIČNI OHROVT Z GRŠKIM JOGURTOM

Sestavine:

  • file piščanca
  • listi sveže špinačerolada
  • brstični ohrovt
  • grški jogurt
  • balzamični kis
  • strok česnja
  • začimbe po želji

⇒Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Piščančji file potolčemo na peki papirju, ga začinimi po želji in položimo nanj sveže lističe špinače. Vse skupaj zavijemo kot rolado in uporabimo zobotrebec, ki bo rolado držal skzpaj. Fileje pečemo na peki papirju. Zalijemo jih zalijemo z balzamičnim kisom. Vse skupaj pečemo približno 45min. Med peko rulade pripravimo prilogo z brstičnim ohrovtom in  preostankom špinačnih listov. Ohrovt kuhamo približno 15 min. Na voku segrejmo maščobo in ji dodamo česenj ter čebulo. Ohrovt še prepražimo, dodamo pest špinačnih listov in dušimo, dokler špinača ne “pade skupaj”. Tik pred serviranjem ohrovtu in špinači dodamo 2 žlici grškega jogurta.

  1. PURANJI ZREZEK NA ŽARU/PONVI Z KUHANO ZELENJAVO

Sestavine:

  • file purana
  • korenje
  • cvetača
  • brokoli
  • balzamični kis
  • strok česna
  • začimbe po lastni želji

⇒Postopek

Na kokosovi maščobi prepražimo česen in čebulo. Puranji file prepražimo na olju le toliko, da lepo porjavi na obeh straneh. Zelenjavo narežemo na poljubno velike kose in jih kuhamo v soljeni vodi največ 15 min. Kot prilogo lahko ponudimo še mešano solato.

Če želiš biti redno obveščena o novih akcijah, receptih in zanimivih ter poučnih člankih, se prijavi na e-novičke, ki jih zate pripravljamo v Fitline studiu. Enostavno klikni TUKAJ in izpolni obrazec. 


monika pngAvtorica članka: MONIKA TOPOLNIK

Monika je študentka Fakultete za šport ter vzporedno še smeri na področju Velnesa. Poleg tega je tudi licencirana AFP osebna trenerka in izkušena tekaška trenerka. Je zagrizena vsestranska športnica, bivša profesionalna plesalka jazz-baleta ter hiphopa. Zelo rada kuha in peče ter odkriva nove specialitete, ki so zdrave in okusne. Samo sebe smatra kot zelo energično, pozitivno in vedno nasmejano motivatorko.

 

 

Komentarji